Logo

Zero Food Waste

Pridruži nam se i budi i ti dio pozitivnih promjena jer samo zajedno možemo iskorijeniti bacanje hrane.

Kako ti možeš pomoći?

Saznaj kako smanjiti bacanje hrane kod sebe doma i postani dio rješenja. Otkrij praktične savjete za održivo kuhanje i time podrži očuvanje resursa te smanjenje negativnog utjecaja koje bacanje hrane ima na okoliš. Tvoje pozitivne dnevne navike čine istinsku razliku!

Odbacimo naviku bacanja!

U Hrvatskoj se godišnje baci čak 400 tisuća tona hrane. Dakle, bacamo novac.

Bacanje hrane je, nažalost, duboko ukorijenjena praksa koja opterećuje našu savjest, financije i planetu. Vrijeme je za promjenu, a ona počinje od tebe!

Koliki je hrana zagađivač, najbolje pokazuje statistika:

1.3 milijarde tona

Svake godine bacimo trećinu hrane proizvedene u svijetu. To su čak 1.3 milijarde tone hrane!

7 puta oko svijeta

Kad bismo otpadom od hrane napunili kamione poredane u kolonu, ta kolona bi obujmila Zemlju 7 puta.

Treći najveći zagađivač na svijetu

Kad bismo zagađenje otpadom od hrane usporedili sa zagađenjem koje proizvode države svijeta, otpad od hrane bi bio treći najveći zagađivač na svijetu.

Emisije ugljika

Otpad od hrane uzrokuje jednaku štetu okolišu kao svi automobili i kamioni na planeti zajedno.

931 milijun tona

Procjenjuje se da svake godine čak 931 milijun tona hrane iz kućanstava, trgovina i ugostiteljske industrije završi u otpadu.

77%

Više od tri četvrtine potrošača diljem svijeta smatra smanjenje otpada od hrane ključnim izazovom za održivost.

Kako ostaci hrane postaju ukusna jela?
Inspirirajte se idejama koje donosimo u nastavku.

Kako preostali kruh može postati dio prefine juhe od buče?

Bacanje hrane postalo je globalni problem, a s ovime se suočavamo svi u svojoj kuhinji. Kruh, čest gost otpada, sad dobiva novu svrhu, zahvaljujući ideji food blogerice Ene Kokanović Nagy. Otkrij kako kruh koji ti je višak može postati ključan sastojak za ukusnu juhu od buče i pridruži se borbi protiv bacanja hrane. Recept je tu!

Fantastični ravioli od ostataka riže

Razmišljaš što učiniti s preostalom rižom? Food blogerica Zrinka Zekulić ima rješenje koje će te oduševiti – pretvori je u ukusne raviole! Za ovaj jednostavan recept koristi ono što već imaš, smanji bacanje hrane i uživaj u jedinstvenom obroku. Isprobaj ga već danas!

Kuhaj pametno, jedi ukusno: oživi ostatke tjestenine sirom i cvjetačom!

Ponekad je teško pogoditi točnu količinu tjestenine koja nam je potrebna za obrok i zato je ona jedna od čestih “žrtava” bacanja hrane. Međutim, s receptom Gastrolovke Zrinke Zekulić, ostatke tjestenine možeš pretvoriti u ukusnu, zapečenu poslasticu i istovremeno pridonijeti smanjenju otpada. Saznaj kako iz onoga što već imaš pripremiti brz, jednostavan i ukusan obrok!

Ostaci pečene piletine kao zvijezda tacosa!

Tacosi su savršeno rješenje za višak hrane nakon ručka, posebno zbog svoje fleksibilnosti. Iskoristi ostatke pečene piletine i namirnice kojima se bliži istek roka trajanja te ga prilagodi svojim potrebama. Inspiriraj se receptom food blogerice Ene Kokanović Nagy.

DINE FOR CHANGE.

Svatko od nas može učiniti razliku i pokrenuti promjenu, a zajedno postižemo najveći utjecaj i stvaramo bolji svijet. Svijet koji počinje pružanjem pomoći u zajednici u kojoj živimo, jer nema boljeg načina da blagdanski duh doživi svoj potpuni sjaj od zajedništva.

Naša humanitarna inicijativa „Together for change“ teži očuvanju okruženja i razvoju društva, zato mislimo na održivo kuhanje, koristimo reciklirane materijale i podržavamo one kojima je to najpotrebnije.

Chat ikona