Logo
poslovni korisnici

Povijest poslovanja

Duga tradicija

Erste Card Club je kartična kuća sa najdužom tradicijom poslovanja na hrvatskom kartičnom tržištu

poslovni korisnici

Kreditne kartice

Erste Card Club je kartična kuća s najdužom tradicijom poslovanja na hrvatskom kartičnom tržištu. Povijest njezinog poslovanja do kraja 2008. bila je vezana za Diners Club, čije franšizno poslovanje vodi za hrvatsko tržište, a od početka 2009. počinje poslovati i s Visa, MasterCard, JCB i Discover kreditnim karticama.

Diners Club je na hrvatskom tržištu je prisutan od 1969. godine, kad je potpisan franšizni ugovor s Diners Clubom International za područje tadašnje Jugoslavije. Potpisom ovog ugovara je Diners Club kartica bila prva koja je ušla na domaće i tržišta zemalja u regiji.

U početku, Diners Club posluje kao sektor poduzeća Generalturist, kada se 1984. godine osniva poseban OOUR pod nazivom ‘Kreditne kartice u turizmu’. Usklađivanjem prema tadašnjem Zakonu o poduzećima 1990. Diners Club postaje samostalna radna organizacija. Promjenom društvenih okolnosti 1992. mijenja oblik organizacije te iz društvenog poduzeća postaje dioničko društvo Diners Club Adriatic. Osnutkom novog društva potpisan je i novi franšizni ugovor kojim je DC Adriatic dobio franšizno pravo poslovanja za zemlje cijele bivše Jugoslavije, a nakon toga i franšizno pravo za Albaniju, Bugarsku i Rumunjsku. Tijekom 2004. Srbija i Makedonija postaju samostalne franšize, dok u prosincu 2007. Diners Club Adriatic dobiva franšizno pravo i za mađarsko tržište.

Od početka do danas

1950

prva kartica u svijetu - Diners Club

1950

Izdana prva kartica u svijetu – Diners Club.

1960

1969

Potpisan franšizni ugovor sa Diners Clubom International.

1990

1992

Osnovano dioničko društvo Diners Club Adriatic i potpisan novi franšizni ugovor s DCI. Istodobno, društvo dobiva pravo franšiznog poslovanja za cijelu bivšu Jugoslaviju, a potom i za tržišta Albanije, Bugarske i Rumunjske.

Lansirana prva Diners Club poslovna kartica na tržištu.

1995

Pokrenut prvi program nagrađivanja članova na tržištu.

1996

Hrvatska franšiza od strane Diners Cluba International dobiva priznanje “Best Franchise”, kao najbolja franšiza EMEA regije.

Croatia Airlines kartica

1997

Potpisan ugovor s Croatia Airlinesom, čime je lansirana prva cobrand kartica na tržištu.

1998

Hrvatska franšiza od strane Diners Cluba International dobiva priznanje “Best Franchise”, kao najbolja franšiza EMEA regije.

2000

HAK kartica

2000

Potpisan ugovor s Hrvatskim autoklubom i plasirana prva zajednička Diners Club kartica.

2001

Principal Diners Clubu Adriatic dodjeljuje priznanje “Best New Initiative” za plasman E-Carda – kartice koja korisniku jamči sigurnost prilikom kupnje na internetu.

2003

Principal Diners Clubu Adriatic dodjeljuje priznanje “Best New Initiative” za plasman besplatnih on-line usluga na www.diners.com.hr.

2004

Hrvatska franšiza od strane Diners Cluba International dobiva priznanje “Best Franchise”, kao najbolja franšiza EMEA regije.

2006

Principal Diners Clubu Adriatic dodjeljuje priznanje “Best New Initiative” za plasman Diners D2C kartice, prve na svijetu s dva čipa – kontaktnim i beskontaktnim.

2007

Erste der oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) iz Beča kupuje cjelokupni udio Diners Cluba Adriatic.

Principal DC Adriaticu dodjeljuje priznanje “Best Corporate performance” za ostvaren rast u segmentu poslovnih kartica i prometa po njima.

2008

Diners Club Adriatic mijenja naziv u Erste Card Club te istodobno započinje proces centralizacije kartičnog poslovanja iz Erste Banke u ECC, čime ECC postaje specijalizirana članica grupe za poslovanje kreditnim karticama.

Discover Financial Serices postaje vlasnik branda Diners Cluba International, a time i novi principal hrvatske franšize. Ovom kupnjom DFS svoje poslovanje širi s tržišta Sjeverne Amerike na 185 zemalja te ujedno započinje proces jačanja branda na američkom tržištu.


Uvedena beskontaktna naplata Diners Club karticom javnog prijevoza u Osijeku.
Diners Club International ECC-u dodjeljuje nagradu “Best New Initiative” za nagradni program “dinersirano za vas”.

2009

Počinje izdavanje i ugovaranje prihvata Visa i MasterCard kreditnih kartica te ugovaranje prihvata JCB i Discover kartica.

Plasirana prva privatna Visa Croatia Airlines companion kartica na tržištu.

DCI po peti put ECC-u dodjeljuje priznanje “Best New Iniative” te drugi put priznanje “Best Corporate Perfomance”.

2010

2010

Diners Club slavi 60. obljetnicu poslovanja u svijetu.

Počinje izdavanje privatnih i poslovnih Visa Croatia Airlines kartica koje se mogu zatražiti ili samostalno ili u paketu s nekom od Diners Club kartica.

2011

ECC potpisuje ugovor sa Sveučilištem u Rijeci, čime po prvi put u Hrvatskoj te drugi put u Europi započinje izdavanje identifikacijskih sveučilišnih kartica za zaposlenike s Diners Club platnom opcijom plaćanja.

Erste banka u Hrvatskoj preuzima cjelokupni paket dionica od Erste bank iz Beča i time postaje novi vlasnik Erste Card Cluba d.o.o.

2012

Diners Club International po treći put hrvatskoj franšizi dodjeljuje priznanje “Best Corporate Performance”.

Bosanskohercegovačka franšiza od strane Diners Cluba International dobiva priznanje „Best Small Franchise“, kao najbolja mala franšiza EMEA regije.

2013

Uspješno dovršena akvizicija Diners Club franšize na području Slovenije.

Slovenska franšiza od strane Diners Cluba International dobiva priznanje „Best Small Franchise“ za ponovnu uspostavu poslovanja Diners Cluba u Sloveniji.

2014

Diners Club International po četvrti put hrvatskoj franšizi dodjeljuje priznanje „Best Corporate Performance“.

Slovenska franšiza od strane Diners Cluba International dobiva priznanje „Best Small Franchise“ kao najbolja mala franšiza EMEA regije.

2018

Hrvatska franšiza od strane Diners Cluba International dobiva priznanje „Best Large Franchise“ za iskorak u poslovanju koji je donijela digitalna transformacija tvrtke.

2019

Diners Club Hrvatska na natjecanju MIXX osvaja nagradu za najbolji website, kao i nagradu MIXX Direct Response and Lead Generation Campaign za „pametniji način plaćanja“.

Discover hrvatskoj franšizi uručuje prigodno priznanje za 50 godina postojanja.

2020

70 godina Diners Club International

2020

Hrvatska franšiza od strane Diners Cluba International dobiva priznanje „Best Large Franchise“ za iskorak u poslovanju koji je donijela digitalna transformacija tvrtke.

Chat ikona